banner_b.jpg
   
   
   
   
   
   
   
   

Una cuina de reconeixement internacional

La cuina és una mostra evident de la generositat de la nostra terra: el mar ens dóna l’excel·lent peix i marisc típics dels plats del coster; la plana, les fruites i verdures, els productes del camp i dels horts, i la muntanya, les carns, els formatges, derivats làctics i els productes silvestres. La barreja de tots aquests elements és el que ha donat a la nostra cuina la varietat de gustos i contrastos que la distingeix, i que es materialitza en l’anomenada cuina del mar i muntanya.

Tot aquest seguit de matèries primeres s’han combinat, al llarg del temps, amb els gustos dels diferents pobladors que han sojornat a casa nostra. Des dels ibers, passant per grecs i romans, els àrabs i els visigods, han confegit un ventall acolorit i saborós que ens ha portat a l’era moderna a crear una cultura del menjar que ens proveeïx de menjars suculents i reconfortants. Les pintances dels pescadors o els àpats dels tapers, primer com a sosteniment quotidià i, després, amb l’adveniment del turisme des de mitjans del segle XX, han acabat per constituir els fonaments més essencials de l’acollida als nostres visitants. El menjar casolà de les primeres fondes i tavernes ha acabat marcant el camí d’establiments de renom, xefs mediàtics, cuiners de bandera, gastrònoms i teòrics dels plaers del paladar de primera magnitud.

Si parlem de les tècniques o dels secrets dels fogons, cal esmentar en un paper primordial el sofregit i la picada, sense oblidar amaniments únics com l’allioli, el brou o el romesco. Si parlem de plats capdavanters cal remarcar el suquet, els arrossos (a la cassola, negre, a banda, amb llemàntol...) i els fideus, o l’inimitable mar i muntanya: pollastre amb llagosta, cargols amb cabra de mar, calamars farcits de carn, sèpia amb mandonguilles i pèsols... No podem oblidar els gust exquisit d’una bona fregida de peix, les graellades de qualsevol producte mariner o els grans peixos fets amorosament al forn. Ni tampoc els menjars d’hivern, des de la senzilla botifarra amb seques, fins a l’escudella i carn d’olla, els guisats, rostits i tota mena de bèsties assaonades amb salses, fruites, verdures i plantes aromàtiques. I les postres!, des dels panellets, brunyols o bisbalencs, fins a les excel·lents pomes de relleno o els humils però deliciosos recuit i mató.

Ja fa molts anys que, a l’Empordanet, vam prendre bona nota que la nostra cuina era el reclam per al gaudi de turistes i sojornadors. Des d’associacions de cuiners que reivindiquen la tradició comla Cuinade l’Empordanet, fins a entitats gastronòmiques comla Xefla, passant pels autèntics mags dels fogons com són la gran quantitat d’establiments de restauració que treballen dia a dia per alimentar-nos a nosaltres i els nostres visitants. També les institucions s’han implicat en difondre les virtuts de la nostra cuina, com és el nou Espai Peix del Museu dela Pescapalamosí o les nombroses campanyes gastronòmiques dedicades als productes de la terra: els bolets, el peix de roca, el peix blau, la gamba i els escamarlans, les garoines, el ‘niu’...

La nostra pròpia versió de la dieta mediterrània ha merescut de fa temps el reconeixement internacional, de manera que des de Revista del Baix Empordà hem volgut retre homenatge en aquesta edició a tots els nostres cuiners, les àvies que ens han transmès aquesta sabiduria, pescadors i tapers, i tots els qui dia a dia aprenem dels mestres i dels nostres ancestres. Bon profit!!!

 

 

 

Sumari

 

Pàgines 5 a68

La Gastronomia al Baix Empordà (El tema)

Joan Avellí, Jaume Badias, Pere Bahí, Jaume Font, Alfons Garrido, Carme Hospital, Ramir Lacasa, Montserrat Llovera, Miquel Martí, Gabriel Martín Roig, Rosa M. Masana, Josep Mercader, Montse Nualart, Adela Pagès, Baltasar Parera, Evarist Puig, Nuri Rusiñol, Martí Sabrià, Enric Serra, Josepmiquel Servià

Pàgina 69

Caleros de Palamós: Francisco Benages

Paulí Martí, Consol Martínez

Pàgina 73

Una Volta amb història, a Palamós

Gabriel Martín Roig

Pàgina 77

Perfil humà d’una llibertària

Lluís Molinas i Falgueras

Pàgina 84

Can Solius, de Santa Cristina d’Aro

Glòria Jara Albertí

Pàgina 91

Contraban a la costa del Montgrí

Josep M. Bernils

Pàgina 94

El mas Rotllan, la darrera explotació lletera de Calonge

Víctor Pou

Pàgina 97

Enric Álvarez, rei del videojoc

Paulí Martí, Gerard Xarles

Pàgina 102

La Fira de Circ al Carrer de la Bisbal

Jordi Frigola i Arpa

Pàgina 107

Comiat als carmelites de Palafrugell

Martirià Brugada i Clotas

Pàgina 109

Fundació Oreig, més de vint anys al servei dels transtorns en la infància

Rosa M. Galceran i Estrabau

Pàgina 114

Palamós i Rheda-Wiedenbrück: deu mesos de voluntariat europeu

Melisa Recalde

Pàgina 122

Animals de companyia

Elena Valero Conde

Pàgina 123

Nit d’il·lusió màgica

Glòria Jara Albertí

Pàgina 124

Passat i passió: els cotxes clàssics es troben a Calonge

Jaume Figueras

Pàgina 127

Propostes per gaudir i conèixer l’Empordà: Els arrossars de Pals

Sandra Bisbe Lluís

Pàgina 130 Protagonistes

Pàgina 136 Els llibres

 

 

 

   
   

Subscripció  

  Subscriu-te a la revista clicant aquí

   

Baix Empordà Digital  

   

Rebre informació  

   

Noticies  

La cuina de l’Empordanet organitza aquest dimarts 5 de desembre la “Boti-Farra per la llibertat”

Llegiu-ne més...

Vins i Licors Grau inverteix 3,5 milions per ampliar i millorar les seves instal·lacions

Llegiu-ne més...

La segona edició de Som Cultura presenta seixanta experiències culturals genuïnes

Llegiu-ne més...

El llibre “Dòlmens, menhirs i coves”, editat per la Revista del Baix Empordà, es presenta a Cassà de la Selva

Llegiu-ne més...

Dissabte arrenca la Carbonera de Forallac, que enguany celebra el seu 25è aniversari

Llegiu-ne més...

“Cuina de tardor i bombolles”, la nova proposta de la Cuina de l’Empordanet

Llegiu-ne més...

Sant Cebrià dels Alls viurà aquest diumenge el seu XIIIè Aplec

Llegiu-ne més...

La mostra de cervesa artesana “Mar de Birres” torna a Palamós el dissabte 16 de setembre

Llegiu-ne més...